Ülkemizin, uluslararası kongre sektöründe daha fazla pay alabilmesi için, tanıtım ve pazarlama açısından teknik ve finansal desteğe, kongre turizmine yönelik ayrı bir planlama sistemine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz
Kongre merkezimiz, 3 Haziran 1949 da gerçekleştirilen “Avrupa Güreş Şampiyonası” için inşa edilmiş ve aynı tarihte İstanbul Spor ve Sergi Sarayı adı ile hizmete açılmıştır. Aynı yıl 2 Ekim tarihinde binamızda ilk fuar organizasyonu; “İstanbul Uluslararası Ticaret ve Sanayi Fuarı” yapılmıştır. 17 Şubat 1988 tarihinde binamızın ismi İstanbul Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı olarak değiştirilmiş, 1996 yılında Birleşmiş Milletlerin, Habitat II Zirvesi’ni İstanbul’da gerçekleştirmeyi kararlaştırması üzerine, uluslararası bir kongre merkezine dönüştürülerek İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı adıyla turizm sektörüne hizmet vermeye devam etmiştir. Birleşmiş Milletlerin 20. yüzyılın sonundaki en büyük ve en kapsamlı konferansı olan Habitat II Zirvesi, burada başarı ile tamamlanmıştır.
Bu yıl ana binamızın 75. yılını kutluyoruz, faaliyet gösterdiğimiz pazarda Türkiye’ de ilk oyuncu olarak 75. yıllık bilgi, deneyim ve tecrübemizi vurgulamak adına 75. yaşımıza özel bir logo tasarımı gerçekleştirdik, kurumsal tüm mecralarımızda 2024 yılı boyunca bu logoyu kullanıyor olacağız. Tesisimiz 2 ana binadan oluşmaktadır; Rumeli Salonlarımızda çoğunlukla fuar ve 2000-2500 kişilik gala yemeği etkinliklerimizi gerçekleştirirken, ana binamızın merkezinde yer alan Anadolu Auditorium, orkestra çukuru, gelişmiş sahne ve salon akustik teknikleri ile müzikallere, senfoni orkestralarına, film galalarına, konferans ve kongrelere ev sahipliği yapmaktayız.
Toplamda 40 adet bölünebilir ve ses geçirmez salonumuz bulunmakta, bu özellikler ile tesisimizde aynı anda farklı etkinlikler gerçekleştirilebilmektedir. Buna ek olarak salonlarımız, gün ışığı alan, düz zeminli tasarımlarıyla sınıf, tiyatro, board düzeni gibi tüm set-up’lara uygunluk sağlamaktadır. İstanbul’un kültür, sanat ve iş dünyasının buluştuğu Kongre Vadisi’nde yer alan İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, sunduğu teknik alt yapı ve yiyecek-içecek hizmetleri ile Uluslararası kongre ve toplantılardan, fuar ve sergilere, kokteyllerden gala yemeklerine, film galalarından kültür ve sanat etkinliklerine kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapabilecek kapasitedir. Merkezimizde yıl içerisinde ortalama 200 etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Ev sahipliği yaptığımız birçok etkinliğin öncelikli amacı, iletişim ve etkileşim. Pandemi süreci ile dijitalleşmek zorunda kalan iletişim kanal ve platformlarının, 2023 yılının son çeyreği ile yüz yüze iletişim ve bir araya gelme özlem ve isteğiyle, tekrar eski şeklini aldığını görüyoruz. Biz ve pazardaki diğer etkinlik merkezlerinin doluluk oranlarında bu değişimi görüyoruz.
Merkezimizde etkinliklerimizin büyük çoğunluğunu fuar ve kongreler oluşturuyor. 1996’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın hizmete girmesi ve HABİTAT’ın tesisimizde gerçekleştirilmesiyle, ülkemiz büyük kongrelerin yapılabileceği önemli bir kongre destinasyonu haline geldi ve takip eden yıllarda cazibesini korudu fakat 2010 yılı itibariyle bu yükselişin yavaşlayarak sonrasında da maalesef düşüş gösterdiğine tanıklık ettik. Burada hem ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan güvenlik problemlerinin hem de diğer ülkelerin bu pazara yatırımlarını ve desteklerini arttırmalarının neden olduğunu görüyoruz. Örnek olarak 2000-2010 yılları arasında Türkiye’ de gerçekleştirilen yüksek bütçeli birçok kongre ve fuarın, Dubai ve Doğu Avrupa ülkelerinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Ülkemizin, uluslararası kongre sektöründe daha fazla pay alabilmesi için, tanıtım ve pazarlama açısından teknik ve finansal desteğe, kongre turizmine yönelik ayrı bir planlama sistemine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada kongre/fuar süreçlerinin diğer sektörde öncü ülkelerde olduğu gibi devlet desteği ile sübvanse edilmesi kongre turizminin gelişiminde ihtiyaç duyduğumuz en önemli noktalardan. Ülkemizde yapılan kongre ve fuarlar toplam turizm gelirlerimize direkt ve endirekt yeni gelir noktaları yaratmakta ve ülkemizin tanıtım ve pazarlama kanallarına önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz üzere kongre ve fuar turizmine yönelik ayrı bir planlama sistemi ve devlet desteği sektörel başarımızda yüksek oranda gelişim sağlayacaktır. 2024 yılında bir önceki yıla göre gerçekleştirdiğimiz kongre, fuar, etkinlik sayısını yüzde 45 oranında arttırmayı hedefliyoruz. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak kültür ve sanat etkinliklerimizin sayısını arttırmak bir diğer hedefimiz.
Turizm Proje Dergisi, 03.04.2024